ACNEfilia
de Marian Pălie

Este suficient ca o poveste să înceapă cu un nume – în cazul de față ACNE. Prenumele poate să vină mai târziu – în cazul de față Studios. ACNE Studio este poate cea mai frumoasă poveste de succes din industria fashion designului suedez a ultimilor ani.

 În primul capitol al acestei povești nu trebuie să apară toate personajele. Este suficient să spunem că pasiunea pentru denim a tânărului Jonny Johansson (fondatorul brandului Acne) a început în anul 1996. Nevoia simplă de a deține și purta o banală pereche de jeanși l-a impins pe Jonny Johansson să creeze o colecție capsulă. Succesul aprope că a venit peste noapte. La scurt timp după acest experiment reușit, Jonny Johansson își dezvoltă pasiunea pentru formele simple, minimale, dar mai ales pentru calitate în colecții ample, unde denimul nu mai este elementul principal.

Orice pasiune nedublată și de un dram de noroc poate fi sortită unui spectaculos eșec. Mobilitatea polilor culturali, explozia formelor de comunicare, dar mai ales des­trămarea dictaturii coolturii anglo-saxone, au făcut ca atenția tuturor să fie îndreptată spre ceea ce azi nu­mim cu toții cultură scandinavă. În jurul anilor 2000, aerul rece din ciclonul boomului cultural nordic (mai ales în arhitectură, muzică, cinematografie, design de obiect) cuprinde întreaga lume. Brusc, temperatura, dar mai ales temperamentul uneori greu de înțeles pentru un meridional, cuprinde și cele mai subtropi­cale țări.

Citiți mai mult în ediția tipărită a revistei The Art of Living


Share