Alb pe alb
de Liana Vasilescu

Spital. Sau „Rai“ – în sensul lui aseptic, insipid, anost. Cam acestea sunt clișeele cele mai comune legate de un interior alb. Vorbim despre una dintre cele mai comune prejudecăți în materie de design interior: interioarele „all white“, pe care cei mai mulți dintre noi nici măcar nu le luăm în considerare. Și totuși, în realitate, albul este una dintre cele mai interesante opțiuni – vie, sofisticată și versatilă.

O să încep prin a stabili o convenție: deși albul și negrul sunt, după o definiție formală, non-culori, totuși pentru cursivitatea acestui text mă voi referi la „alb“ ca fiind „culoare“. În fond, paletarul Pantone admite nu mai puțin de 151 de nuanțe de alb, iar cu­noscutul furnizor de vopseluri pentru pereți Benjamin Moore are în ofertă 200 (incredibil, nu?) de nuanțe de alb. Cred că cifrele sunt argumente suficiente pentru ca albul să devină chiar un fel de „super-culoare“.

Generalități mai mult sau mai puțin evidente

Albul nu a ieșit niciodată din modă, deși, e drept, au fost sezoane întregi când curajul utilizării unor culori puternice în elementele de design interior s-a transformat într-un trend destul de durabil. Acum mai mult ca niciodată, poate din cauza avalanșei de informații vizuale care ne încarcă zilele și ecranele calculatoarelor, varianta „all white“ s-a întors ca unul dintre cele mai puternice curente de decorare a interioarelor. Mai mult, tehnologia creează constant noi și noi materiale – a se citi „texturi“, iar texturile sunt unul dintre cele mai puter­nice argumente ale unui interior declinat în nuanțe de alb.

Alegerea albului ca şi culoare principală garantează ambiente subtile, care se definesc prin puritate, simplitate și eleganță. Mai mult, riscând să par că am căzut brusc pe panta mistică, această culoare are capacitatea de a transmite constant prospețime și delicatețe, echilibru și armonie. Și, revenind în concret, pur și simplu prin el însuși, alb = lumi­nozitate, ceea ce înseamnă pe de-o parte că lumina naturală este îmbunătățită, cea artificială sporită iar în spațiile mici sau întunecoase devin un adevărat instrument de lucru, cu care se extind dimensiunile dorite – lungime, lățime sau înălțime.

10 motive să alegi opțiunea all white

1. E cel mai „îngăduitor“ prim pas în amenajarea unui interior

E ca o pânză albă, pe care poți dezvolta oricât. Dacă începi din prima cu un tapet mov cu flori aurii, opțiunile tale de decorare s-au redus dramatic.

 

2. Albul este cald și confortabil

Oamenii îl percep eronat ca fiind rece și dis­tant pentru că se gândesc că minimalismul culorii se transferă și în minimalismul camerei. Greșit. Un interior „all white“ trebuie să evite piesele grele, cu linii tăioase și scaune aliniate ca niște soldați. Din contră, perne pufoase și finisaje relaxate, oarecum „neterminate“ se potrivesc perfect pe alb. Vintage și hand-made își găsesc cea mai elegantă expresie într-o schemă de culori „alb pe alb“.

 

3. Albul nu devine plictisitor niciodată

Bej poate fi plictisitor și prea mult, alb – nicio­dată! E pur și simplu prea dramatic. Gândește-te la rochiile de mireasă: de atâtea sute de ani nu a de­cis de­cis nimeni că rochiile de mireasă nu mai pot fi albe pentru că ne-am plictisit de ele. Pentru că nu poți să te plictisești de alb.

 

4. Albe, obiectele vechi devin actuale

Asta presupune să renunți la mici decorațiuni în toate culorile universului și să focalizezi atenția pe câteva piese sofisticate, alese pentru autentici­tatea lor de „antiques“, pentru formele organice, vii, pentru patină.

 

5. Un interior alb e mai complex

Un interior alb te obligă sa dai atenție la de­talii, fiindcă nu ai culori puternice care să distragă atentia. Te obligă deci să alegi cu discernământ chiar și cele mai insignifiante lucruri, cum e între­rupătorul sau clanța. Un interior construit din astfel de detalii cărora li s-a dat importanță devine deci mai complex.

 

6. Lemnul și marmura își ating cel mai bun nivel estetic într-un interior „all white“

Pur și simplu. Nu există altă combinație de ma­teriale și culori care să scoată mai bine în evidență textura și nuanțele lemnului și ale marmurei – evi­dent, vorbim tot de tonurile alb-gri ale acestor ma­teriale, nu de variantele lor colorate.

 

7. Albul are puterea de a unifica spații disparate sau anacronice

Există case la care, în timp, s-au adăugat came­re, etaje, pereți etc. Există case unde s-au adăugat, în timp, piese de mobiier superbe, dar care nu se potrivesc. Ei bine, o pardoseală albă, pereți albi și, pentru cei mai curajoși, chiar un strat de vopsea albă pe unele dintre aceste piese de mobilier vor fluidiza spațiul, îl vor unifica, vor da coerență și șarm.

 

8. Un interior alb te lasă să-l abordezi într-un stil fashion

Poți împrospăta o cameră albă cu câteva perne turcoaz sau vernil vara, cu o pătură și draperii oranj iarna etc. Fiecare sezon sau fiecare moment impor­tant din viața ta are un fel de pânză albă pe care să îl transpui în decor, cu minim de efort, exact așa cum îți accesorizezi diferit o rochie simplă neagră astfel încât să fie potrivită și la teatru dar și la o recepție. La accesorii versatile se înscriu toate materialele textile: draperii, așternuturi, cuverturi, fețe de masă etc.

9. Albul „repară“ greșelile

Serios, dacă există mici scurt-circuite estetice, o schemă de culori alb pe alb le face mult mai puținvizibile. Vorbesc despre prize în locuri nefirești, des­pre țevi fără un camuflaj prea reușit etc. Mai mult, în casele vechi, dacă există cornișe sau detalii din gips pe tavane, vor fi cu atât mai frumos puse în evidență dacă nu sunt „strivite“ cu culori tari.

 

10. Albul nu se zgârie

Ba da, se zgârie, dar nu se vede – și se repară mult mai ușor. Vorbesc de podele, mobilier, uși etc., spre deosebire de cele închise la culoare sau negre, pe care se vede TOT, de la urma unei unghii până la un fir de praf.

 

Mici secrete de efect

Alb + antichități = love

Un interior all white este teleportat instantaneu la extrema opusă minimalismului dacă este pigmentat cu obiecte vechi autentice.

Bucătăria – model

Vorbim despre model în sensul propriu: de desen imprimat sau ștanțat pe suprafețe. Model care arată cu adevărat senzațional într-o bucătărie all white. Aici și numai aici aceste desene sunt scoase în evidență de lipsa unor culori puternice. O bucătărie albă este extrem de sofistica­tă atunci când gresia, faianța, fronturile dulapurilor etc, nu sunt lise, ci au un relief complicat.

Moștenire de familie

Nu contează că piesele vechi sunt din povești diferite – din contră, o oglindă victoriană, o măsuță de cafea interbelică și un leagăn de copil de la începutul secolului sunt unite de supra­punerea de nuanțe aproape identice de alb.

Suprapunere de texturi

E singurul moment în care lână, blană, paiete, voal, mătase, in și orice alte materiale îți trec prin minte arată elegant și spectaculos: atunci când abordează nunațe de alb, de la zăpadă la frișcă și de la unt la bezea.

Culoarea vedetă

Aceasta poate fi o adevărată declarație de stil: o casă gândită și decorată alb pe alb, care are un stâlp mov. Sau un perete roșu. Sau tavanul fucsia. Un gest puternic, asumat, îndrăzneț.Share