Arta de a renunța cu stil sau mai puțin înseamnă mai mult
de Alexander von Schönburg

O poveste de viață fascinantă, despre o descendență nobiliară transcrisă în contemporan, Arta de a renunța cu stil este răspunsul la întrebarea: Cum se poate adapta un om dintr-o altă epocă în zilele noastre?

Contele Alexander von Schönburg, jurnalist monden şi scriitor, s-a născut pe 15 august 1969 şi este fiul contesei Beatrix Széchenyi von Sárvár-Felsovidék şi al contelui Joachim von Schönburg-Glauchau. Din anul 1999 este căsătorit cu prinţesa Irina Verena de Hessa, nepoata prinţului Christoph de Hessa şi stră­ne­poata reginei Elisabeta a II-a. Împreună au trei copii: Maria-Letitia, Maximus Carolus Joachim Maria şi Valentin Polykarp Joseph Maria. Sunt descendenţi direcţi ai reginei Victoria şi stră-stră-strănepoţi ai prinţesei Margareta de Prusia, mezina împăratului Frederic. Din pricina confesiunii lor catolice, copiii au fost excluşi de la succesiunea la tronul britanic.

B O G Ă Ț I A  N U  Î N S E A M N Ă  A V E R E , C I  P U T E R E A  D E  A  R E N U N Ț A  LA  EA . C U  S T I L .

„În viață este preferabil să te obișnuiești să pierzi. Ca să te scutești de multă tristețe. “ - HELMUT BERGER

A fi înseamnă mai mult decât a avea. Iar a avea stil înseamnă totul. Le style c’est l’homme!

Putem chiar să facem un pas și mai departe și, oricât de paradoxal ar părea, să considerăm eșecul un secret al succesului. Dacă Vladimir Nabokov nu ar fi ajuns în exil, scăpătat, ar fi murit ca mărunt poet și mare colecţionar de fluturi. Spre norocul nostru, al tuturor, dar probabil și spre norocul său, a avut șansa să piardă totul. Nu numai că triumfurile măreţe și eșecurile răsunătoare merg umăr la umăr, ci uneori paguba şi nereușita, ori ghinionul, netezesc calea triumfului.

„Când hoinăresc pe străzi, prin pieţe și de-a lungul canalului“, scria Nabokov, „simt difuz buza umezelii prin tălpile găurite – și îmi port cu mândrie norocul inexplicabil.“

„Pro­prietatea, dragul meu, pro-prie-ta-tea este o întâmplare. Am pierdut totul, în schimb ne-am răspândit în lumea largă. Paris, Madrid, America de Sud. Să rămâi mereu în provincie, la noi în Estonia, ce plictiseală de moarte!“ - un bătrân conte din ţările baltice

Cartea poate fi comandată de pe site-ul editurii Baroque Books & Arts, AICI.


Share