Călătoria de 1.000 de mile începe cu un pas
de Mena Ianculescu, feb 2017

Marga Bălan este una dintre cele mai cunoscute antrenoare de pilates și yoga din România. A început să practice atletismul de performanță de la 10 ani iar de atunci sportul a reprezentat o constantă în viața ei. A continuat cu pregătirea sportivă, iar antrenamentele de pilates și yoga le-a început în anul 2000. Marga Bălan a adus în România, la Shiseido Spa - Stejarii Country Club, un concept nou de pilates, Exo Chair Pilates, iar miile de ore de antrenament și clienții mulțumiți care revin constant la orele ei spun totul despre un antrenor pasionat de activitatea sa.

Marga, ai practicat multe sporturi și te-ai oprit la pilates și yoga. Care a fost motivul care a stat la baza alegerii tale?
Surpriza a apărut la un concurs de crossfit pe echipe între colegi, profesioniști din fitness și aerobic. Era un program de exerciții conținând tracțiuni, împins bara, sărituri înapoi, flotări, sărit peste bară, plank-uri etc. Nu mă așteptasem să fiu cea mai bună la izometrie și să susțin provocarea plank-urilor cel mai mult. Pregătirea fitness și cardio duce la stamină, dar anduranța nu se poate obține fără conștientizarea corpului și stăpânire de sine, exersate în pilates și yoga.

Poți să explici în câteva cuvinte specificul pilates vs yoga?
Ca și alpinismul, pilates este un sport extrem, în care efortul intens, minuțios dozat și direcționat, remodelează profund corpul, mintea și inima, respectiv starea afectiv-emoțională.
Practicantul stă acolo, în poziții atipice fitnessului sau aerobicului, acționând mușchii profunzi pe care nu știa că îi are, 100% prezent, cu mintea atentă la respirație și corpul aliniat. Este o escaladă interioară, antrenând centrul de forță al corpului, o meditație în mișcare, un Yin și Yang, cu core-ul-zona centrală a corpului-angajat și corpul activat. Față de yoga,sistem complet de autocunoaștere și conștientizare,pilates este concentrat pe terapie aplicată, punctual și rapid, remodelând și armonizând practicantul, pe când yoga este un mod de a fi și a trăi, pe coordonata spirituală, nu numai pe cea fizică, materială.

Ai introdus în România un concept nou de pilates. Despre ce este vorba și la ce folosește?
Este vorba de Exo-Chair Pilates într-un concept nou de exersare a inteligenței corporale,
de eficiență în mișcare, un antrenament Pilates Cardio intens, dinamic, cu tranziții din yoga, dans și balet. Toți ne dorim să fim sănătoși și să avem un corp frumos, armonios. Iar un corp frumos după standardele secolului 21 înseamnă slab, înseamnă o musculatură tonifiată.

Cum ajută orele de pilates și yoga în atingerea acestor aspirații?
Antrenamentul pe Exo-Chair Pilates sculptează corpul într-un mod unic, personalizat, izolat, cu acuratețe și precizie pe musculatura profundă, nu doar pe grupele musculare mari. Se lucrează ambele grupe musculare combinate, în armonia unei coregrafii concepute științific ca să obținem
maximum de rezultate rapid, cu schimbări pe termen lung. Avem nevoie de un centru puternic
al corpului, ca o centură care dă stabilitate, pentru a tonifia și a dezvolta armonios corpul; stabilitatea necesară o căpătăm prin contracția mușchiului pelvian, a cărui contracție activează cel mai profund mușchi abdominal transvers și cel mai apropiat mușchi de stabilitate al spatelui, multifizii, care dă forță pe trunchi; se lucrează din interior spre exterior, astfel se obțin abdomenele perfecte și tonifierea corpului.

Uneori nu reușim să ne găsim echilibrul indiferentde împlinirile financiare pe care le avem. Din experiența ta de ani de zile sportul ajută?
Banii nu aduc fericirea, dar îți aduc abonamentul de sală la pilates unde îți regăsești echilibrul pierdut!

Unii dintre noi sunt oameni pasionați de alergarea în aer liber, alții de mountain biking, spinning, fitness sau pilates. Cum să ne descurcăm în multitudinea de oferte? Cum aflăm ce tip de antrenament ni se potrivește?

Interviu complet https://account.paydemic.com/buy/NQNU4WNUN5CCXDC7HQBHVLYI2Eope


Share