Colin Campbell: „Nutriția poate produce mai multă sănătate decât toate pastilele și procedurile medicale la un loc“
de Bogdan Munteanu

Ce trebuie făcut pentru a avea o viață de calitate – fără diabet, boli cardiovasculare și cancer? Cum se pot vindeca aceste boli? De departe, acestea sunt două dintre cele mai chinuitoare întrebări pentru omenirea contemporană... Sute de miliarde sunt cheltuite anual în căutarea unor răspunsuri. Totuși, fără rezultate. Cu toate acestea, biochimistul american T. Colin Campbell are un răspuns simplu: să avem o dietă bazată pe plante și alimente integrale! Pledoaria sa nu se bazează pe „ideologia vegană“, ci pe numeroase studii, inclusiv cea mai extinsă cercetare a corelației dintre dietă și cancer realizată în China la începutul anilor 1980.

La fel cum Saul din Tars (viitorul Sfânt Paul) a fost un fariseu devotat, care a încercat să distrugă „secta” creștinilor care amenința puritatea iudaismului, T. Colin Campbell – profesor de biochimie nutrițională la Universitatea Cornell, din Ithaca, New York – a crezut că proteina animală este o condiție sine qua non a unei sănătăți optime. Astfel, într-o mare parte din cariera sa de 60 ani dedicată cercetărilor științifice, acesta a dorit să adune dovezi în favoarea a ceea ce îi părea a fi un adevăr evident. 

Părea imposibil să creadă ceva din chestiunile susținute de tabăra opusă, așa cum a mărturisit în timpul prezenței sale în România, în mai 2016, la Ultimate Health Experience Conference care a avut loc în Poiana Brașov: „Născut în anul 1934, am crescut la o fermă, unde am muls vaci de la vârsta de cinci ani, mâncam foarte multe lactate, ouă și carne”. 

Mai târziu, în Filipine, a făcut parte din echipa de doctori americani care se lupta cu rata mortalității infantile crescute, prin prescrierea de proteine de origine animală. Ce altceva putea să susțină, atâta timp cât, de generații, oamenilor li s-a spus că nimic altceva nu poate ajuta mai bine la creșterea armonioasă a copiilor? 

Încetul cu încetul, în timpul carierei, a devenit conștient de studiile care legau aportul de proteine animale de un colesterol crescut și de dezvoltarea de boli de inimă și cele mai comune tipuri de cancer. Cercetările au arătat o posibilă amenințare din partea proteinelor animale asupra sănătății încă din anul 1926, cu toate acestea comunitatea științifică a ignorat respectivele avertismente. 

Studiul China 

Această oportunitate a apărut la începutul anilor 1980, atunci când a făcut parte din echipa de oameni de știință care a condus studiul „China-Cornell-Oxford” și care a examinat dieta, stilul de viață și bolile a 6.500 de persoane din 65 de zone rurale ale Chinei. Finanțarea a fost pusă la dispoziție de Universitatea Cornell, Universitatea Oxford și de Guvernul Chinei – fără nici o contribuție din partea vreunei companii farmaceutice sau din industria alimentară. 

În anul 2004, Studiul China, o carte scrisă de Profesorul Campbell și de unul dintre fiii săi, a rezumat descoperirile din China și, corelând numeroase cercetări, a afirmat că o dietă bazată pe produse animale (inclusiv vită, porc, oaie, păsări, pește, ouă, brânză și lapte) reprezintă o cauză importantă a anumitor boli cronice cum sunt bolile de inimă, diabetul, cancerul de sân, prostată și intestine. 

La fel precum convertirea lui Saul din Tars pe drumul spre Damasc, Studiul China oferă dovezi pentru revelația avută de Campbell: tot ceea ce a crezut încă din copilărie era greșit. În schimb, Profesorul Campbell a argumentat că persoanele care au o dietă vegană/bazată pe plante și alimente integrale – evitând toate produsele de origine animală și reduc aportul de alimente procesate și carbohidrați rafinați – vor elimina, vor reduce sau vor regresa dezvoltarea a multor boli.

Cinci idei la care Dr. Colin Campbell invită omenirea să reflecteze 

Cancerul poate fi regresat prin mijloace nutriționale – proteinele vegetale ajută mecanismele de apărare ale organismului uman. 

Bolile de inimă pot fi vindecate cu alimentația potrivită – și nu doar ținute sub control prin diverse medicamente prescrise, așa cum este practica curentă. 

Diabetul de tip 2 poate fi de asemenea vindecat – mai ales pentru că aceasta este o boală a civilizației moderne, declanșată de abundența de alimente nesănătoase disponibile pe piață. 

Genele sunt responsabile pentru riscul de îmbolnăvire – prin alimentarea corectă, putem preveni acțiunea genelor rele. 

Suplimentele alimentare nu ajută, ci cresc riscurile asupra sănătății – organismele noastre știu mai bine cum să extragă din alimentele integrale ceea ce au nevoie. 

Citește articolul complet în The Art of Living Magazine nr. 15 DOWNLOAD


Share