Farid Alipour despre cum să gestionezi stresul și să trăiești sănătos

Farid Alipour este trainer internațional de wellness, iar această pasiune l-a transformat într-un adevărat cosmopolit: un iranian care a locuit în Norvegia, a călătorit până în Himalaya pentru a-și întâlni profesorii de Yoga și meditație, ca mai apoi să lucreze în peste 80 de țări, printre care Norvegia, Pakistan, India, Thailanda, Turcia, Ecudor, Spania, Marea Britanie, Australia și România.

Farid Alipour, cărui loc îi aparții?

Nu cred că aparțin unui loc anume, dar cu siguranță mă simt ca acasă în unele locuri. În principal, pe continentul asiatic.

Calificările tale includ o paletă largă de tehnici: intructor de Kung Fu, Yoga, meditație, masaj thailandez, QiGong, ceremonia ceaiului. Cum ai început să aprofundezi aceste tehnici? Ce este special la fiecare dintre aceste tehnici, la ce ne folosec în viața de zi cu zi?

Kung Fu te învață să fii încrezător, echilibrat, puternic, flexibil, precis, rapid, concentrat și să găsești echilibru între toate acestea, să le conecteazi cu existența ta.

QiGong are cam același efect, fiindcă cele două practici au aceleași rădăcini și fundament filosofic. Totuși, spre deosebire de Kung Fu, QiGong se concentrează mai mult pe ce ai în interior și te învață cum să-ți controlezi energia, te aduce spre un nivel mai înalt de armonie. Kung Fu presupune mai mult efort, pe când QiGong înseamnă lipsă de efort, ceea ce este esențial.

Yoga este arta de a te conecta cu conștiința universală și de a deveni unul și același lucru cu aceasta. Hatha Yoga este mai populară în Occident, însă există mai multe tipuri de Yoga, intens practicate în India, de exemplu Bhakti Yoga (devoțională), Karma Yoga (muncă altruistă), Jnana Yoga, care însemnă înțelegere, contemplație și meditație. Yoga reprezintă o modalitate prin care pui capăt suferinței și începi să trăiești fără temeri. Sfârșitul deziluziilor și viața întru adevăr, aceasta este Yoga.

Meditația înseamnă conștientizare fără efort. Înseamnă să vezi lucrurile așa cum sunt. Atunci când mintea este complet tăcută, ea este capabilă să vadă realitatea cu adevărat. Toate aceste ți se întâmplă doar atunci când ești pregătit, iar uneori trebuie să depui foarte mult efort. Meditația este esențială în viață, pentru că altfel riscăm să fim consumați de frică și dorințe.

Ceremonia ceaiului este o artă care folosește ceaiul pentru contemplare și meditație. Aceasta își are rădăcinile în Taoism, asemenea practicii Kung Fu. De altfel, Kung Fu Cha este folosită adesea de practicantul de Kung Fu, înainte și după antrenament. Ea îți aduce claritate și concentrare, în timp ce discuți cu ceilalți în jurul unei mese de ceai sau îți poate dărui doar un moment de liniște.

Am început să învăț încă de când aveam 13 ani, în orașul meu natal din Iran. Cred că întrebarea pe care o aveam permanent în minte pe atunci mi-a direcționat interesul spre filosofiile orientale: „Care este scopul vieții?”... Această întrebare mi-a afectat apoi toate deciziile în viață, iar procesul continuă și astăzi. În final, abia după 26 de ani, am reușit să înțeleg că, deși fricile și dorințele mai apar din când în când, eu însumi le pot controla. Știu că nu sunt pierdut și știu care este scopul existenței mele.

Tot ce am învațat a fost datorită efortului de a găsi un răspuns întrebării mele și, în mod ironic, nicio practică nu m-a ajutat! Atunci când am simțit că nu mai am putere să încerc, atunci când mă săturasem de toate, acela a fost momentul în care o ușă s-a deschis pentru mine! Adevăratul ajutor este cel neașteprat și impredictibil. Așa cum întrebarea mea venise din necunoscut, tot de acolo a apărut și răspunsul. Am conștienzat și am reușit să mă văd pe mine însumi ca un observator. Efortul nu s-a terminat încă, fiindcă, atât timp cât trăim, trebuie să fim foarte atenți cu gândurile și acțiunile noastre. Trebuie să fim prezenți în fiecare moment, să ne debarasăm de frici și de dorințe. Yoga, ceaiul, QiGong și alte ritualuri, împreună cu acțiunile corecte, ne vor ajuta să rămânem în echilibru, însă ele sunt doar un instrument, nu scopul final!

Se spune că artele marțiale îi fac pe oameni încrezători și curajoși, astfel încât să poată înfrunta dificultățile vieții. Care este părerea ta?

Desigur, artele marțiale sporesc încrederea în sine și ne ajută să facem față obstacolelor din viață. De exemplu, Kung Fu însemană muncă asiduă. Pentru a-l stăpâni așa cum se cuvine, ai nevoie de răbdare, energie și timp pentru a-l perfecționa.

De ce crezi că oameni din toată lumea sunt din ce în ce mai interesați de Yoga, meditație și QiGong?

Pot fi o mulțime de motive pentru care oamenii se interesează de aceste practici. În Occident, creștinismul, religia, în general, și-a cam pierdut din înțeles și putere. Nu mai reușește să răspundă la întrebările oamenilor, iar absența spiritualității se simte acut. Oamenii și-au pierdut încrederea în medicina alopată, din moment ce este strâns legată de industria farmaceutică, care încearcă să obțină profituri cât mai mari, în loc să se concentreze pe găsirea unor remedii. Este mai ușor, mai ieftin și, poate, în unele cazuri, mai eficient să îți găsești răspunsurile și soluțiile de unul singur prin intermediul practicii Yoga sau QiGong, decât să aștepți ajutorul medicinei convenționale. Au apărut din ce în ce mai multe evidențe științifice că aceste practici ajută corpul și mintea să se vindece și să prevină bolile.

Stresul a devenit, în ultimii ani, numitorul comun în manifestarea agresivității și a bolilor. Care este recomandarea ta pentru o persoană asupra căreia apasă presiunea de la birou și de acasă?

Îi recomand Yoga, QiGong și multă meditație. În primul rând, este foarte important să înțelegeți că sănătatea trebuie prețuită înainte de toate! Prioritățile sunt diferite în funcție de fiecare persoană. Eu îmi pun întodeauna sănătatea pe primul loc. Tu faci la fel? Dacă nu, întreabă-te de ce! De ce este mai puțin importantă? Doar 30 de minute de practică în fiecare zi poate fi de ajuns, înainte și după serviciu. Minunat ar fi să îți rezervi o oră sau chiar mai mult, însă 30 de minute înseamnă minimum de efort.

Ai coordonat sute de retreat-uri și antrenamente peste tot în lume. Ai sesizat diferențe geografice în ceea ce privește cele mai solicitate tehnici?

Da, în unele locuri Yoga funcționează mai bine decât în altele. De exemplu, dacă trăiești într-o zonă muntoasă sau lângă mare, frigul sau căldura pot să-ți afecteze perfecționarea, la fel ca mâncarea sau mediul. Cred că oriunde te-ai afla poate exista o practică mai eficientă decât altele. Pranayama funcționează mai bine într-o zonă muntoasă sau lângă mare, pentru că aerul e mai pur și mai curat. 

Ce își doresc oamenii să obțină cu ajutorul antrenamentelor tale?

Unii oameni își doresc să învețe mai mult despre QiGong sau Yoga, alții sunt mai interesați să știe mai multe despre dieta bazată pe alimente integrale și plante sau cum să gătească sănătos.

Ce câștigă oamenii care participă la antrenamentele tale? Vor fi mai sănătoși, mai fericiți, vor arăta mai tineri?

Pot garanta că vor fi mai sănătoși. Cu siguranță se vor simți mai tineri. Sper că vor fi și mai fericiți!

Ai văzut oameni care s-au vindecat sau și-au revenit din tulburări psihice majore sau boli grave (cancer, probleme cardiace) cu ajutorul tehnicilor pe care le predai?

Da, anul trecut am avut un caz în care tatăl unui prieten avea cancer la ficat, iar doctorii i-au anunțat familia că mai are doar șașe săptămâni de trăit. Nici chimioterapia nu mai era o opținune, din moment ce boala era foarte înaintată, iar el avea 75 de ani. Eu i-am recomandat dieta, practica respirației, mersul pe jos și le-am spus să înlocuiască apa de la robinet cu apă de izvor. De atunci au trecut zece luni și nu numai că tatăl prietenului meu nu a murit, dar și-a revenit, iar toate analizele sunt bune. Alt prieten suferea de schizofrenie de ani întregi și mi-a luat un an să-l aduc în echilibru. Mulțumesc Domnului, e bine acum!

Care sunt rezultatele pe care le aștepți în urma retreat-ului pe care îl vei susține la Valea Doftanei în luna mai (programul va include clase de Yoga, meditație, ceremonia ceaiului, QiGong și dieta bazată pe plante)?

Nu cred că pot anunța dinainte rezultatele, pentru că depinde foarte mult de fiecare persoană și de abilitatea sa de a gestiona informațiile. Chiar și așa, cu siguranță va exista o îmbunătățire a sănătății fizice. Participanții vor pleca de acolo cu o cantitate mai mică de zahăr din sânge, cu valori ale colesterolului mai bune, își vor regla presiunea arterială și chiar vor slăbi puțin. Din punct de vedere psihic, vor fi mai relaxați și se vor simți mai bine. Mai mult decât atât, vor învăța cum să gătească mâncare sănătoasă, fără ulei.

Participanții vor învăța cum să servească o ceașcă de ceai bun, vor primi multe informații despre cultura ceaiului, precum și despre beneficiile acestuia pentru sănătate.

În cele din urmă, vor aprofunda tehnici de QiGong și Yoga, pe care le vor putea practica apoi zilnic, la ei acasă. Vom realiza împreună cursul introductic de Yoga și QiGong, care le va fi de folos întreaga viață. Vor înțelege cum pot preveni bolile cronice, care însumează nu mai puțin de 70% din toate câte există, cu ajutorul mâncării sănătoase, vor afla cum să-și calmeze mintea și să-și echilibreze energia și viața. Acest retreat este un bun început pentru o potențială călătorie spre sănătate și longevitate!

Vezi DETALII despre înscrierea la retreat.Share