Moonlight - despre o altfel de căutare a sinelui
de Miruna Mirică-Damian

In the Moonlight Black Boys Look Blue se numește piesa de teatru care a inspirat filmul american Moonlight, marele câștigător al premiilor Oscar, anunțat în urma unei greșeli aproape fatidice, astfel încât contrastul dintre aparență și esență să pară cu atât mai evident. Deși spectacolul în sine nu a fost niciodată pus în scenă, se pare că firul narativ a impresionat dincolo de masa juriului Academiei Americane de Film, facând loc și micro-poveștilor în sertarul cu teme cinematografice.

Cu ajutorul unor instrumente aparent banale, pelicula reușește să desființeze imaginile construite de o întreagă serie de filme de acțiune cu protagoniști negri. Umanitatea, discreția și loialitatea nu mai sunt umbrite de stereotipuri flagrante, iar scenele de violență se află acolo doar pentru a adânci conflictul interior al personajului.

Filmul ilustrează viața unui băiat timid, obișnuit să analizeze totul din ipostaza de martor, care crește alături de mama sa, dependentă de droguri, într-un cartier rău famat din Miami. Cele trei capitole, Little. Chiron. Black, urmăresc etapele de formare a identității lui și ne poartă cu gândul la trilogia de debut a lui Tolstoi, Copilăria. Adolescența. Tinerețea. Vom vedea cum traficantul de droguri al orașului, Juan (interpretat de actorul Mahershala Ali), se tranformă în unica figură paternă din copilăria lui Chiron și ajunge să-i influențeze cursul vieții de mai târziu. Tot el îi inspiră încredere, securitate și prietenie, atunci când tot universul său pare instabil.

În adolescență, Chiron își reprimă orientarea sexuală și continuă să fie agresat la școală, chiar și de către prietenul său cel mai bun, din cauza presiunilor grupului dominant. Totuși, în momentul în care se hotărăște să răspundă, ajunge să riposteze atât de violent, încât este trimis în detenție. Peste ani, micul Chiron este înlocuit de Black, tipologia negrului consolidată de cultura pop, care însă își păstrează firul adevăratei identități, în ciuda aparențelor. Reîntâlnirea cu prietenul său din copilărie confirmă că în spatele înfățișării agresive se află tot băiatul timid, dar și că felul în care un om ajunge la maturitate este puternic influențat de experiențele pe care le-a avut în copilărie.

Moonlight s-a transformat în revelația acestei ediții a premiilor Oscar, atât datorită manierei subtile în care a tratat o problemă socială a zilelor noastre, cât și a faptului că a înregistrat o serie de recorduri, printre care: primul film cu distribuție exclusiv alcătuită din actori de culoare, primul regizor negru câștigător al premiului Oscar (Barry Jenkins), dar și primul musulman câștigător al unui premiu Oscar (Mahershala Ali - cel mai bun actor într-un rol secundar). 

Urmărește trailer-ul AICI:

 


Share