O duminică plină de Artă în Roma
de Diego Brasioli, June 2015

Domnul Diego Brasioli, ambasadorul Italiei în România, a avut plăcerea de a ne împărtăși interesul său pentru artă în Orașul Etern. Diego Brasioli este diplomat de peste 30 de ani în Pakistan, Iordania, Liban; a fost Consul General la Los Angeles iar în ultimii ani a fost responsabil cu agenda politică a G8 în cadrul Ministerului Afacerilor Externe. A fost decorat de către președintele republicii cu ordinul „Cavaliere Ufficiale dell’Ordine al Merito della Repubblica

Un oraș ca Roma oferă o multitudine de posibilități în acest domeniu. În mod ideal aș dori să sugerez câteva exemple de itinerariu ușor care printr-o plimbare confortabilă să vă ofere posibilitatea de a surprinde unele dintre cele mai profunde emoții pe care Orașul Etern le are de oferit. Ne putem organiza o zi plină cu activităţi variate şi plăcute în funcție de diferite momente ale zilei. Prin urmare, mi-aş începe ziua într-o duminică dimineață devreme când orașul este încă pe jumătate adormit. Nimic nu egalează eleganţa liniștită a pieţei Farnese cu palatul proiectat de Michelangelo (care găzduiește în prezent Ambasada Franței) și cu muzica apei curgătoare a fântânii ce datează din Roma antică. La câțiva pași de această bijuterie se află Campo de’ Fiori, cel mai vechi târg de flori și de legume în aer liber din Roma şi Piazza Navona, construită pe locul fostului Stadion al lui Domitian şi care datează din secolul l d. Hr. În centrul pieţei se află celebra „Fântână a celor patru râuri” a lui Gian Lorenzo Bernini, din care se ridică Obeliscul lui Domitian şi care are în faţă biserica barocă Sant’Agnese construită de către rivalul lui Bernini, Borromini.

Piața este plină de turiști din toată lumea și de pictori talentaţi care se oferă să vă schiţeze un portret reuşit la un preț foarte bun. Muzicieni de stradă performează în fața cafenelelor din piaţa care pulsează de viaţă și, la fel ca acum două mii de ani, Piazza Navona oferă spectacolul unic al societăţii în permanentă schimbare.

În acest moment un espresso bun este binevenit iar pentru asta nu există un loc mai bun decât Caffé della Pace, una dintre cele mai fermecătoare cafenele din oraș. Iar din moment ce sunteţi în zonă, de ce să nu vizitați Chiostro del Bramante unde vă puteţi bucura de expoziții de artă într-un mediu liniștit? Aşcontinua apoi cu Via dei Coronari cu magazinele sale de antichităţi care se întind până la Ponte Sant’Angelo. Este acum amiază, și peste râu, pe lângă castelul care a fost odată mausoleul împăratului roman Hadrian, puteţi ajunge la Piața Sf. Petru tocmai la timp pentru a participa, printre mii de pelerini și credincioși la bi­necuvântarea şi predica Papei.

Un prânz ușor la Caffé delle Arti poate fi urmat de o vizită la GNAM – Galleria Nazionale d’ Arte Moderna – în inima parcului Villa Borghese, unde pot fi admirate extraordinarele lucrări ale unor pictori și sculptori italieni și străini din secolele XIX și XX: Antonio Canova, Francesco Hayez, Giovanni Fattori, Silvestro Lega, Domenico Morelli, Vincent Van Gogh, Claude Monet, Paul Cezanne, Giuseppe de Nittis, Filippo Marinetti, Giovanni Boldini, Giacomo Balla, Manzu, Giorgio Morandi, Giorgio de Chirico, Arturo Martini, Lucio Fontana, Giuseppe Capogrossi, Alighiero Bonetti și multe altele. Muzeul se află în Villa Borghese, unul dintre cele mai mari parcuri din Roma, un loc ce în secolul al XVI-lea era acoperit de o cultură de viță-de-vie. Urmând instrucțiunile cardinalului Scipio Borghese, cel mai mare colecţionar de artă al vremii, arhitectul peisagist Domenico Savino da Montepulciano a proiectat un parc cu forme geometrice; primul parc

Articol complet https://account.paydemic.com/buy/MAQF355YI5F4LIOGGUOOABUZOAShare