Polii interesului în imobiliare se mută pe piețe secundare
de Mihaela Balea

După ce tonusul optimist de la începutul lui 2014 le-a fost dat peste cap de evenimentele economice și politice din Europa, investitorii din piața de real-estate schimbă perspectiva pentru 2015 și se uită spre piețe și active considerate până de curând secundare. Aceasta este una dintre concluziile studiilor despre tendințele pieței de profil date publicității la început de an. Cel mai bun exemplu pentru ideea de a căuta și valorifica oportunități pe piețe altădată secundare este chiar România care, în 2014, a înregistrat cel mai mare avans al tranzacțiilor imobiliare din Europa Centrală și de Est, excluzând Bulgaria. În condițiile în care valoarea tranzacțiilor imobiliare din Europa Centrală și de Est a scăzut în 2014 cu 13%, România a înregistrat o creștere record de 2,2 ori, conform ultimului raport CBRE.

O nouă axă de interes în imobiliare: Madrid, Amsterdam, Birmingham, Atena

„Investitorii imobiliari vor avea parte de un exer­ciţiu de echilibristică delicat în 2015“, susține Simon Hardwick, partener în cadrul PwC Legal, responsabil de sectorul imobiliar şi unul dintre autorii studiului Emerging Trends in Real Estate® Europe 2015, realizat de Urban Land Institute (ULI) şi PwC. Aceasta nu se va tra­duce însă într-un un recul al investițiilor ci, mai degra­bă într-o strategie de identificare de noi oportunități și de valorificare a acestora. „Concurenţa acerbă pen­tru activele de clasă A pe principalele pieţe imobilia­re ale Europei îi determină pe investitori să îşi mute atenţia spre pieţele în redresare şi activele de clasă secundară“, se arată în raportul PwC. Conform sursei citate, se observă o creştere a interesului investitori lor imobiliari pentru un număr mare de oraşe care au fost lovite în plin în timpul ultimei recesiuni şi care au avut parte de urcări bruşte în top. Capitala Spaniei, Madrid, de exemplu, este o astfel de destinație, Ate­na, Birmingham, Amsterdam sau Lisabona sunt alte câteva exemple în acest sens.

În timp ce experții ULI și PwC punctează orașe care devin interesante, cei ai Colliers avansează un scenariu de creștere lentă a pieței în 2015 după ce, în 2014, ritmul inegal de creștere economică din Euro­pa a împărțit piețele imobiliare în mai multe categorii „de risc“. Analizele efectuate de Colliers confirmă că orașe precum Madrid, Amsterdam, Barcelona sau Du­blin devin interesante pentru investitorii imobilari, în principal ca efect al relansării economice și al revenirii sentimentului de încredere în aceste piețe. Capitale mari precum Parisul sau Berlin își păstrează nivelul stabil în ce privește chiriile, în timp ce zone precum Europa de Sud, Rusia sau Ucraina sunt considerate „piețe sub presiune“, în principal din cauza incertitu­dinilor economice.

Piața este inundată de capitaluri din Asia și America

Identificarea de noi oportunități și acordarea unei atenții sporite activelor secundare sunt urmare a faptului că în ciuda incertitudinilor economice din Europa, imobiliarele continuă să fie considerate pla­samente rentabile. „70% dintre investitori se aşteaptă ca anul acesta să existe un influx mai mare de capital, în căutarea celor mai bune afaceri. Cea mai mare pro­blemă pe care aceştia o anticipează este deficitul de active, urmată de provocările aduse de reglementări şi de costurile de finanţare“, se menționează în studiul Emerging Trends in Real Estate® Europe 2015. Așa se face că investitori imobiliari care dispun de capital, de la fonduri suverane de investiţii şi fonduri de pensii din Asia şi America de Nord – se mută în medii mai pu­ţin competitive şi îşi îndreaptă atenţia către active de clasă secundară şi oportunităţi de dezvoltare, se mai arată în studiul citat.

Apetitul pentru risc, în creștere

Odată cu revenirea încrederii în pieţele imobili­are în ultimii ani, a avut loc şi o creştere progresivă a apetitului pentru risc. Investitorii au considerat că activele de clasă A sunt scumpe şi greu de găsit şi s-au orientat în schimb atât către noi oportunităţi, oraşe aflate în curs de redresare, active de clasă secundară şi oportunităţi de dezvoltare, cât şi alte clase de ac­tive imobiliare, comentează autorii raportului PwC. „Tendinţa aceasta s-a resimţit în SUA timp de câţiva ani şi a fost evidenţiată pentru prima oară în Euro­pa de raportul Emerging Trends Europe de anul trecut, atunci când am arătat că investitorii ţinteau către pie­ţele din Spania şi Irlanda. Însă, raportul de anul acesta subliniază faptul că această tendinţă prinde avânt la nivel european, cu oraşe ca Atena, Amsterdam, Bir­mingham şi Lisabona, care sunt văzute în prezent ca potenţiale puncte de interes“, a declarat Lisette Van Doom, director executiv al ULI Europa.

Potrivit experților, valul de investiții noi va aduce și un nou val de manageri, al căror rol va fi să desco­pere modalitățile prin care activele pe care le admi­nistrează pot genera venituri mai mari. O idee care se conturează din ce în ce mai puternic ar fi investițiile inteligente care, potrivit lui Simon Harwick, „care vor şti să capitalizeze pe fondul creşterii populaţiei, urba­nizării, procesului de îmbătrânire şi al inovaţiilor teh­nologice“.

ROMÂNIA, CREȘTERE CU 220% FAȚĂ DE 2013

România a atras în 2014 un volum record al tranzacțiilor cu proprietăți imobiliare – spații de birouri, de retail sau industriale – de 1,124 miliarde de euro, în creștere cu 220% față de 2013, când a înregistrat 351 milioane de euro, conform datelor date publicității de CBRE. România a urcat astfel o poziție în topul celor mai atractive destinații de investiții în real estate, ajungând pe locul 4, înaintea Slovaciei, dar fiind devansată de Polonia, Rusia și Cehia. Experții PwC consideră că și în 2015 sectorul imobiliar va beneficia de investiții semnificative. „Ne așteptăm să asistăm și în 2015 la o serie de investiții semnificative în acest sector dar și la o reluare mai susținută a construcțiilor noi, îndeosebi în orașe mai dinamice economic precum București, Timișoara și Cluj-Napoca“, a declarat Francesca Postolache, Partener, Servicii de Audit, Liderul echipei de servicii pentru sectorul imobiliar, PwC România.

INVESTIȚIILE INTELIGENTE CARE ȚIN PASUL CU TEHNOLOGIA SUNT VIITORUL

Clădirile eficiente energetic și prietenoase cu mediul înconjurător ar putea reprezenta un alt tip de investiție inteligentă către care și-ar putea îndrepta atenția noii investitori în imobiliare. Aflat în topul primilor 10 constructori din lume și în Top 500 Fortune, gigantul suedez Skanska este un dezvoltator de clădiri ecologice de birouri destinate creării unor medii favorabile creșterii economice și stimulării afacerilor. Grupul Skanska a lansat în 2013 un nou concept pe care îl aplică în toate proiectele dezvoltate: „Workplaces by Skanska“. Prezentă în România din 2011, compania a folosit noul concept în primul proiect de clădiri integral ecologice din România, Green Court Bucharest, pe care estimează că îl va închiria integral până la jumătatea anului în curs. Complexul beneficiază de chiriași, companii lideri pe piețele pe care activează printre care Orange sau Schneider Electric.

PRINCIPALELE PIEȚE PENTRU INVESTIȚII IMOBILIARE ÎN 2015, CONFORM ULI ȘI PWC SUNT:

BERLIN: Este o „zonă fierbinte“ pentru sectorul media și tehnologie, iar populația sa tânără a ajutat la creșterea atractivității pentru investitorii în sectorul rezidențial. A urcat pe locul 1, devansând München.

DUBLIN: A avut încă un an puternic în care investitorii s-au înghesuit pentru a pune mâna pe oportunitățile pe care le oferă. Stabil, pe poziția 2 ca și în 2014.

MADRID: A urcat în topul perspectivelor de investiții în anul 2014 dar un subiect amplu dezbătut de investitorii oportuniști este dacă Spania oferă perspective solide de creștere pe termen lung.

HAMBURG: Investitorii internaționali inundă Hamburgul fiind responsabili de jumătate din tranzacțiile de 2,4 mld. de euro înregistrate în oraș în primele trei trimestre ale lui 2014.

ATENA: Deși cea mai lovită piață din Europa în urma crizei rămâne fragilă, câțiva „investitori pionieri“ caută să profite de oportunitățile de dinainte de așteptata redresare economică.

SURSA: PwC și ULI, Emerging Trends in Real Estate® Europe 2015


Share