Raluca Mocanu: „Pentru mulţi, ce este vechi este desuet şi, astfel, multe frumuseţi sunt mutilate sau distruse”

Pe cât de bogată în monumente este România, pe atât de puțin cunoscute rămân multe dintre aceastea. Nu stârnesc nici interesul localnicilor, cu atât mai puțin pe cel al turiștilor – dacă ei nu au cunoștință de „povestea” care stă în spatele lor.

Pentru unii, toată această moșteniere este numai o dovată de „înapoiere” de care ar trebui să ne despărțim cât mai repede, pe când alții – inclusiv Prințul Charles al Regatului Unit – vin să aprecieze aceste lucruri adesea ignorate de români.

Despre aceste comori arhitectonice, în ce măsură sunt cunoascute și cum ar putea fi mai bine promovate am purtat un dialog cu Raluca Mocanu – arhitect și lector la Fundația Calea Victoriei.

Ce înseamnă, pe înțelesul publicului larg, un monument înscris în Patrimoniul UNESCO?

Un monument înscris pe lista UNESCO a patrimoniului este special pentru că este considerat important la nivel internaţional. Una sau mai multe dintre caracteristicile lui depăşesc limita interesului naţional şi monumentul devine relevant pentru istoria și dezvoltarea umanităţii.

Din punct de vedere administrativ monumentul rămâne în proprietatea statului, UNESCO doar certifică interesul comunităţii internaționale în conservarea lui, ceea ce este o publicitate gratuită globală şi este un factor ce poate facilita finanţarea lui. Statul se obligă să protejeze şi să conserve monumentul conform principiilor internaţionale sau riscă ştergerea lui de pe această prestigioasă listă.

Care ar fi primele trei atuuri ale României în privința monumentelor pe care nici un turist nu ar trebui să le rateze?

Cred că cel mai interesant este să păstrăm patrimoniul construit alături de biodiversitatea mediului natural şi de stilul de viaţă tradiţional. Suntem o ţară în care obiceiurile şi stilul de viaţă medieval au durat până în epoca modernă în paralel cu eforturile unei mici elite de a reforma ţara.

În consecinţă, avem azi singura cetate medievală locuită din Europa (Sighişoara), multe zone rurale ocolite de beneficiile şi dezavantajele industrializării (din Maramureş până în capătul Deltei), dar şi unul dintre cele mai vechi muzee la nivel european compus din colecţiile baronului Brukenthal, în Sibiu.

Cum se pot promova aceste comori în rândul românilor și al străinilor?

Cel mai simplu şi ieftin este să semnalizezi monumentul şi să îl documentezi: în mediul real şi în cel virtual. Mă refer aici mai ales monumentele mici, împrăştiate în zonele rurale pe care des le găseşti greu deşi te-ai deplasat special pentru ele acolo. Ca turist obişnuit poţi să treci pe lângă multe situri interesante şi să nu ştii că le-ai ratat, dar dacă curiozitatea îţi este stârnită de povestea prin care sunt promovate sau de semnalizarea creativă te opreşti, faci un ocol.

Acest pas poate genera în timp o schimbare la nivelul educaţiei comunităţii locale şi nu numai, alături de o îmbunătăţire a infrastructurii. Cererea generează ofertă. Pentru mulţi, ce este vechi este desuet şi, astfel, multe frumuseţi sunt mutilate sau distruse din neştiinţă.

La biserica Arbore (jud. Suceava), o localnică din echipa de voluntari mi-a mărturisit că interesul ei față de monumentul istoric era nul şi mergea, ca mai toată comunitatea locală, la noua biserică a satului, măreaţă şi strălucitoare. Discuţia avută cu o studentă la arte a schimbat perspectiva ei asupra bisericii şi aşa a început să investească din timpul personal în protejarea şi promovarea ei.

Reclama și standardul adus în promovarea meşteşugurilor şi a autenticităţii spaţiului tradiţional de către prinţul Charles comunităţii din Viscri este de asemenea un exemplu de dezvoltare durabilă demn de urmat.

Bill Gates sosește în România și, pe lângă un program oficial, are numai 4-5 zile la dispoziție să viziteze țara. Banii nu sunt o problemă, nici transportul rapid. Unde l-ați duce în acest interval?

În câteva zile ar fi timp pentru a face o buclă care să plece din Bucureşti, să treacă pe la mânăstirea Curtea de Argeş, Tranfăgărăşanul, Sibiu – capitala culturală europeană a anului 2007, biserica fortificată din Biertan, cetatea Sighişoara satul şi biserica fortificată din Viscri.

De aici aş folosi transportul rapid pentru a ajunge în Bucovina la câteva biserici cu pictură exterioară, cum ar fi Voroneţ, Moldoviţa sau Suceviţa sau pentru a ajunge în Deltă la acoperişurile din stuf şi albastrul caselor din satul Letea de unde nu garantez că domnul Gates şi-ar mai dori să se desprindă de bucatele locale. Nu poţi arăta totul deodată, dar poţi să-l faci pe om să-şi dorească să se reîntoarcă pentru a explora mai mult.


Share