România și Slovenia, două strategii diferite pentru același obiectiv: Independența energetică
de Mihaela Balea

Nu mai este un secret pentru nimeni că sectorul energetic și resursele de materie primă (pentru producerea de electricitate sau carburanți) constituie unul dintre cele mai puternice instrumente sau argumente geopolitice, peste tot în lume.

Pentru că este la fel de bine cunoscut faptul că energia reprezintă „sistemul limfatic“ al oricărei economii, este de ajuns să ne uităm la jocul pe care îl fac statele folosindu-se de potențialul ener­getic de care dispun în contextul creșterii consumului de ener­gie: Rusia se folosește de gaz, una dintre cele mai puternice resurse de care dispun, în relația cu terții, în timp ce economiile unor state precum Emiratele Arabe Unite înfloresc, ca efect al exploatării petrolului sau al creșterii cotațiilor internaționale la țiței.

De aceea, independența energetică este un punct fierbinte pe agenda tuturor întâlnirilor importante la nivel internațional iar soluțiile identificate de state și companii deopotrivă sunt prioritare în fața discuțiilor despre profit. Este adevărat însă că fiecare stat abordează chestiunea independenței energetice ținând cont de realitatea încon­jurătoare: resursele de materii prime, posibilități financiare sau soluții neconvenționale. The Art of Living vă propune o incursiune în piața energiei folosind două studii de caz: unul în care discuțiile despre independență se bazează pe strategie și un altul care încearcă să mixe­ze strategia și resursa națională: Slovenia și România.

Citiți mai mult în ediția tipărită a revistei The Art of Living


Share